Gezonder bewegen en eten op een leuke manier

In het nieuws 04/04/2023

Wereldwijd neemt het aantal mensen met obesitas toe. Sinds 1975 is het aantal mensen met overgewicht bijna verdrievoudigd (1).

Vrouwen die te zwaar zijn hebben een kleinere kans op een (niet) spontane zwangerschap (2). Ook lopen ze een verhoogd risico op complicaties tijdens de zwangerschap zoals een vroeggeboorte (3, 4).

Onderzoeken hebben aangetoond dat leefstijlaanpassingen de kans vergroot op een spontane zwangerschap en een succesvolle vruchtbaarheidsbehandeling (5, 6). Daarnaast zouden de risico’s op complicaties bij de aanstaande moeder en het ongeboren kind tijdens de zwangerschap en geboorte kleiner worden (7, 8, 9). Lees hier meer over recent onderzoek op dit gebied van Nederlandse bodem.

Reden genoeg voor vrouwen die in een fertiliteitstraject zitten om er een gezonde leefstijl op na te houden. Om dit te stimuleren is het goed om verschillende vormen van (gecombineerde) leefstijlinterventies beschikbaar te hebben. Bijvoorbeeld via de principes van belonen.

In de wereld van ‘serious games’ en gamificatie is immers al langer bekend dat belonen een krachtige manier is om gedrag te veranderen. Wie wil er nu niet beloond worden voor goed gedrag? Daarom is belonen inmiddels één van de speerpunten in onze online gecombineerde leefstijlinterventie app MijnFertiCoach.

Meer bewegen door belonen. Het kan!  

Met de MijnFertiCoach app kunnen vrouwen in een medisch fertiliteitstraject die hun zwangerschapskansen willen vergroten nu letterlijk en figuurlijk in beweging komen.

Recent is namelijk aan deze digitale leefstijlcoach een nieuwe motiverende module toegevoegd waarmee gebruikers beloond worden voor meer gezond bewegen. De app registreert je fysieke activiteiten en biedt zo over langere periodes inzicht in gemaakte vorderingen.

De gebruiker kan dagelijks zelf een keuze maken voor een lichamelijke activiteit die hem het beste past en alles gebaseerd op de beweegrichtlijnen van de gezondheidsraad uit 2017.

Van een simpele wandeling tot een twintigtal afwisselende workouts. De workouts zijn in afwisselende series van 8 gebundeld en worden op je persoonlijke niveau aangepast. In een ongeveer 15 minuten heb je een serie afgerond en mag je jouw beloning in de vorm van badges en streaks in ontvangst nemen.

Bekijk hieronder twee van de in totaal twintig oefeningen.

Gezonder eten door belonen. Het kan!  

Vrouwen met (zwaar) overgewicht kunnen in de app al langer gebruik maken van een “online Voeding-Bingo”.  Via dit motiverende spaarsysteem krijgt de gebruiker inzicht in de vorderingen in eetgedrag en kan gericht nieuwe doelen stellen. Hoe verder de vorderingen, des te exclusiever moeten de beloningen aanvoelen. Daarom schakelt deze tool op het juiste moment tussen badges en streaks als beloning.

Wil je meer weten over deze digitale leefstijlcoach?
Lees dan hier verder of bezoek de website van MijnFertiCoach zelf.

Bronnen:

  1. Obesity and overweight (who.int)
  2. Weight decrease improves live birth rates in obese women undergoing IVF: a pilot study – PubMed (nih.gov)
  3. Obesity and reproduction: a committee opinion – PubMed (nih.gov)
  4. Maternal obesity in pregnancy and children’s cardiac function and structure: A systematic review and meta-analysis of evidence from human studies – PubMed (nih.gov)
  5. Weight reduction intervention for obese infertile women prior to IVF: a randomized controlled trial | Human Reproduction | Oxford Academic (oup.com)
  6. Randomized Trial of a Lifestyle Program in Obese Infertile Women – PubMed (nih.gov)
  7. The preconception diet is associated with the chance of ongoing pregnancy in women undergoing IVF/ICSI treatment – PubMed (nih.gov)
  8. Effect of a Short Message Service Intervention on Excessive Gestational Weight Gain in a Low-Income Population: A Randomized Controlled Trial – PMC (nih.gov)

9. Preconception lifestyle intervention in women with obesity and echocardiographic indices of cardiovascular health in their children – PubMed (nih.gov)

Vind je het leuk wat je ziet? Deel met een vriend.