Dr. Smeenk (ETZ) presenteert resultaten over gebruik MijnFertiCoach op ASRM

In het nieuws 25/10/2022

Van 22 – 26 oktober 2022 vond het wetenschappelijke congres van de American Society for Reproductive Medicine (ASRM) plaats in Anaheim Californië. Op dit congres komen experts op het gebied van voortplantingsgeneeskunde samen om het laatste nieuws te bespreken. Hier presenteerde dr. Jesper Smeenk (ETZ ziekenhuis) de resultaten van zijn onderzoek naar de ‘trouwheid van gebruik’ (adherence) van MijnFertiCoach (MFC) gebruikers in vergelijking tot andere algemene zorg-apps.

In de periode tussen januari 2020 en december 2021 werden 918 fertiliteitspatiënten uitgenodigd voor deelname, waarvan 671 vrouwen (73%) de screeningsvragenlijsten volledig invulden. Na overleg stemden 408 patiënten (54%) ermee in om deel te nemen en de relevante leefstijlmodules te activeren. De onderzoekspopulatie bestond uit patiënten die verwezen waren naar de fertiliteitskliniek van het ETZ ziekenhuis en bereid waren de MFC-app te gebruiken. De gebruiksgegevens werden anoniem verzameld en de gegevens over de adherence werden beschreven als percentages van de totale populatie met behulp van de MFC-app.

Retentiegraad 2,5 keer zo hoog

Er werd berekend welk percentage patiënten met een bepaalde ongezonde gewoonte daadwerkelijk met de betreffende module begon. Daaruit bleek dat een aanzienlijke groep van de patiënten bereid was hun levensstijl aan te passen om hun kans op zwangerschap te vergroten. Dit was het hoogst voor patiënten met overgewicht (53%), ongezonde voeding (50%) en ongezonde lichaamsbeweging (50%) en het laagst voor drugs- en alcoholgebruikers (beide 35%).

Gedurende de laatste zes maanden werden de gemiddelde dagelijkse en maandelijkse gebruikers gemeten. In vergelijking met andere algemene zorg-apps was de retentiegraad op de MFC-app gemiddeld ongeveer 2,5 keer zo hoog. Hieruit concludeerde de onderzoekers dat de MFC-app een hogere gebruikstrouw heeft dan andere, publiek beschikbare, zorg-apps.

Hoge adherence positief effect op leefstijlgedrag

Eerdere studies hebben aangetoond dat negatieve leefstijlvariabelen geassocieerd zijn met een verminderde vruchtbaarheid 1,2. Het verbeteren van deze negatieve leefstijlvariabelen heeft een positief effect op het behandelresultaat, zoals het verkorten van de tijd tot zwangerschap. Een goede adherence is daarom belangrijk voor een positief effect op leefstijlgedrag.

Lees op de website van het ASRM de volledige abstract van dr. Jesper Smeenk.

Bronnen:
1 Einarsson, et al., Human Reproduction, Vol.32, No.8 pp. 1621–1630, 2017
2 Mutsaerts, et al., N Engl J Med 374; May 19, 2016, pp 1942 – 1953

Vind je het leuk wat je ziet? Deel met een vriend.