Uitkomsten Nationale Vruchtbaarheidstest 2.0: Veel onbekendheid over de invloed van leefstijl en leeftijd op de vruchtbaarheid

In het nieuws 16/09/2024

Wat weet Nederland over vruchtbaarheid? De uitkomsten van de Nationale Vruchtbaarheidstest laten opnieuw zien dat er nog een hoop bij te spijkeren valt. Zeker als het gaat om de invloed van leefstijl én leeftijd op de kans om zwanger te worden. Zo wordt stress als zeer belangrijke factor gezien (84% denkt dat dit ‘heel veel invloed’ heeft), terwijl het veel minder invloed heeft dan leefstijl en leeftijd. Ook wordt de maandelijkse kans op zwangerschap behoorlijk overschat.

  • De gemiddelde vrouwelijke respondent is 28 en denkt iedere maand minstens 80% kans te hebben op een zwangerschap.
  • 84% van de respondenten denkt dat stress heel veel invloed heeft op de vruchtbaarheid. In werkelijkheid is die invloed beperkt. 
  • Ten opzichte van ons onderzoek uit 2021 zijn respondenten 2 kilo aangekomen. De gemiddelde BMI van de respondenten in de vruchtbare leeftijd ligt boven de 26.

2 van de 3  respondenten wil een gezondere leefstijl omarmen.

Nog een opvallende uitkomst: we zijn zwaarder geworden. Ten opzichte van ons onderzoek in 2021 is de gemiddelde respondent 2 kilo aangekomen, met een BMI van 26 en hoger (bij een BMI hoger dan 25 is er sprake van overgewicht). Gelukkig geeft 2 van de 3  respondenten aan een gezondere leefstijl te willen omarmen, na het meedoen aan de Nationale Vruchtbaarheidstest.

Met onze MijnFertiCoach app bieden wij hen hierbij digitale ondersteuning. Recent hebben wij aan deze digitale leefstijlcoach een nieuwe motiverende module toegevoegd waarmee gebruikers beloond worden voor meer gezond bewegen. De app biedt korte workout video’s aan en registreert je fysieke activiteiten en biedt zo over langere periodes inzicht in gemaakte vorderingen.

De gebruiker kan dagelijks zelf een keuze maken voor een lichamelijke activiteit die hem het beste past en alles gebaseerd op de beweegrichtlijnen van de gezondheidsraad uit 2017.

Wil je meer weten over deze digitale leefstijlcoach?
Lees dan hier verder of bezoek de website van MijnFertiCoach zelf.

Meer over de Nationale vruchtbaarheidstest.

Aan het onderzoek namen 3.700 mensen deel, waarvan 2.502 in de vruchtbare leeftijd.

De Nationale Vruchtbaarheids Test (ook uitgevoerd in 2021) is een initiatief van Ferring, in samenwerking met dr. Astrid Cantineau, subspecialist voortplantingsgeneeskunde UMC Groningen en drs. Grada van den Dool – fertiliteitsarts Nij Linge, kinderwenscentrum Gorinchem. De vragenlijst was online van 1 nov 2023 t/m 31 jan 2024 en wordt ook ondersteund door Freya, vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.

NL-REK-2400016

Vind je het leuk wat je ziet? Deel met een vriend.