Zorgen over de ontwikkeling van kinderen verwekt door IVF lijken ongegrond.

In het nieuws 09/09/2022

Sinds de eerste geboortes door in-vitrofertilisatie (IVF) zijn er vragen gerezen over de risico’s voor kinderen die op deze manier zijn verwekt.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat kinderen verwekt via IVF en ICSI een verhoogd risico op vroeggeboorte hebben en dat zij in hun eerste levensjaren kleiner en lichter zijn dan op natuurlijke wijze verwekte kinderen.

Onderzoekers van de Universiteit van Bristol hebben onderzocht of deze negatieve effecten van een vruchtbaarheidsbehandelingen na verloop van tijd vanzelf weer verdwijnen. Hiervoor maakte zij gebruik van de gegevens van 158.066 jongeren uit Europa, Azië en Canada, in de leeftijd van enkele weken tot 27 jaar oud. Van hen waren er 4.329 verwekt via IVF of ICSI.

Ook in dit longitudinale onderzoek waren de kinderen verwekt via IVF en ICSI korter, lichter en dunner dan hun op natuurlijke wijze verwekte kinderen. Naarmate beide groepen de leeftijd van 18 naderde bleken deze verschillen echter volledig te verdwijnen.

“Ouders en hun via IVF of ICSI verwekte kinderen kunnen er gerust op zijn dat eventuele verschillen in gewicht en lengte op de lange termijn waarschijnlijk geen gevolgen hebben voor de gezondheid. Studies met grotere steekproeven op oudere leeftijd aangevuld met andere gezondheidsuitkomsten zijn nu nodig.”, aldus de hoofonderzoeker uit Bristol.

Lees hier meer over dit onderzoek op de website van de uitgever

Vind je het leuk wat je ziet? Deel met een vriend.