Opnieuw bewijs dat alcohol je kansen op een succesvolle vruchtbaarheidsbehandeling verkleint.

In het nieuws 31/01/2023

Wereldwijd drinkt gemiddeld 43% van alle volwassenen wel eens alcohol. In Nederland ligt het gebruik op 80%. Oftewel in Nederland drinken we veel en beschouwen we het als iets heel normaals (1, 2).

Uit recent systematisch literatuur onderzoek in China is gebleken dat de kans op een zwangerschap na een IVF/ICSI-behandeling met 7% daalde voor vrouwen die 84 g alcohol per week (één alcoholische drank per dag) consumeerden, en de kans op een levend geboren kind daalde met 9% voor mannen die 84 g alcohol per week consumeerden.

Maar hoe komt dat nu?

“In het proces van alcoholmetabolisme kunnen reactieve zuurstofverbindingen (ROS – vrije radicalen) ontstaan,” verklaarde onderzoeker Dr. Yufeng Li. Volgens de auteur verhoogt dit in ons lichaam de oxidatieve stress wat zorgt voor beschadiging van (zaad)cellen met een verminderde vruchtbaarheid en een verhoogd risico op miskramen of vroeggeboortes als gevolg. “Zo wordt een ongezonde leefstijl zoals roken en/of regelmatig drinken in verband gebracht met verminderde IVF-resultaten,” aldus Dr. Li.

Lees hier het hele onderzoek van Dr Li.

Alcohol voortaan de baas?

Deze resultaten zijn voor ons weer een stimulans om vol aandacht te blijven schenken aan de MijnFertiCoach. Wil je weten hoe deze online leefstijlcoach iedereen in een medisch fertiliteitstraject kan helpen om zijn leefstijlgewoonten (alcohol, beweging, voeding, gewicht, roken, drugs en stress) de baas te worden?

Lees dan hier verder of bezoek de website van MijnFertiCoach zelf.

Bronnen:

  1. Feiten en cijfers over gebruik van alcohol – Trimbos-instituut
  2. https://www.who.int/publications/i/item/9789241565639

Vind je het leuk wat je ziet? Deel met een vriend.