Ongezonde leefstijl: aan de slag!

In het nieuws 31/01/2023

Meer bewijs voor de risico’s van een ongezonde leefstijl.

Wereldwijd drinkt gemiddeld 43% van alle volwassenen wel eens alcohol. In Nederland ligt het gebruik op 80%. Oftewel in Nederland drinken we veel en beschouwen we het als iets heel normaals (1, 2).

Uit recent systematisch literatuur onderzoek in China is gebleken dat de kans op een zwangerschap na een IVF/ICSI-behandeling met 7% daalde voor vrouwen die 84 g alcohol per week (één alcoholische drank per dag) consumeerden, en de kans op een levend geboren kind daalde met 9% voor mannen die 84 g alcohol per week consumeerden.

Lees hier het hele onderzoek van Dr Li.

Wereldwijd neemt niet alleen het alcoholgebruik maar ook het aantal mensen met obesitas toe. Sinds 1975 is het aantal mensen met overgewicht bijna verdrievoudigd (3).

Nederlandse onderzoekers hebben voor het eerst een systematisch literatuur onderzoek uitgevoerd om te kijken of er een relatie bestaat tussen maternale obesitas en risicovolle veranderingen in de hartstructuur en – functie bij hun kinderen. Zij concludeerden dat de hartstructuur en -functie tussen foetussen en kinderen van vrouwen met en zonder obesitas van elkaar verschillen. 

In een ander onderzoek vindt de eerste auteur Tamara den Harink sterke aanwijzingen dat leefstijlinterventie voorafgaand aan de zwangerschap van vrouwen met obesitas de cardiovasculaire gezondheid van hun kinderen kan verbeteren.  Lees hier meer over deze onderzoeken van 1e auteur Tamara den Harink.

Alle reden om verschillende vormen van leefstijlinterventies beschikbaar te hebben. Zeker voor vrouwen in een fertiliteitstraject waarbij een gezonde leefstijl een bijdrage kan leveren. Bijvoorbeeld via de principes van beloning.

Leefstijlinterventie door belonen. Het kan!  

In de wereld van ‘serious games’ en gamificatie is al langer bekend dat beloning een krachtige manier is om gedrag te veranderen. Wie wil er nu niet beloond worden voor goed gedrag?

Daarom is belonen één van de speerpunten in MijnFertiCoach app: een online leefstijlcoach voor iedereen in een medisch fertiliteitstraject die zijn leefstijl wil veranderen om zo de zwangerschapskansen te vergroten.

Zo kunnen vrouwen met obesitas in de app al langer gebruik maken van een “online Voeding-Bingo”.  Via dit motiverende spaarsysteem krijgt de gebruiker inzicht in de vorderingen in eetgedrag en kan gericht nieuwe doelen stellen. Hoe verder de vorderingen, des te exclusiever moeten de beloningen aanvoelen. Daarom schakelt deze tool op het juiste moment tussen badges en streaks als beloning.

Recent is aan de MijnFerticoach een nieuwe motiverende module toegevoegd waarmee gebruikers beloond worden voor gezond bewegen.  De app registreert je fysieke activiteiten in het dagelijks leven  en biedt nu ook 20 korte en wisselende work-outs gebaseerd op de beweegrichtlijnen van de gezondheidsraad uit 2017.  De fysieke oefeningen zijn in afwisselende series van 8 gebundeld en worden op je persoonlijke niveau aangepast. In een ongeveer 15 minuten heb je de serie afgerond en mag je jouw beloning in de vorm van badges en streaks in ontvangst nemen.

Wil je meer weten over deze recente motiverende uitbreidingen van onze online leefstijlcoach?
Lees dan hier verder of bezoek de website van MijnFertiCoach zelf.

Bronnen:

  1. Feiten en cijfers over gebruik van alcohol – Trimbos-instituut
  2. https://www.who.int/publications/i/item/9789241565639
  3. Obesity and overweight (who.int)

Vind je het leuk wat je ziet? Deel met een vriend.