Lutrelef® bij vrouwen met functionele hypothalamische amenorroe (FHA) resulteert in hoge cumulatieve geboortecijfers: een cohort van 25 jaar

In het nieuws 31/01/2023

Functionele hypothalamische amenorroe (FHA) wordt gekenmerkt door disfunctie van de hypothalamus-hypofyse-ovarium (HPO) as, met als gevolg chronische anovulatie en secundaire amenorroe als ook onvruchtbaarheid ten gevolge van lage circulerende gonadotropine waarden. De ontdekking van de pulsatiele secretie van gonadotropin-releasing hormone (GnRH) vanuit de hypothalamus door Knobil et al in 1971 was de basis voor de ontwikkeling van de pulsatiele GnRH-pomp als een veelbelovende nieuwe therapeutische optie om de regelmatige ovulatie te herstellen bij vrouwen met FHA die zwanger willen worden.

Quaas en collega’s voerden een retrospectief cohortonderzoek uit in één Zwitsers universitair tertiair referentiecentrum van alle patiënten met FHA die ovulatie-inductie (OI) ondergingen met de GnRH-pomp tussen 1996 en 2022 en vergeleken de uitkomsten met die van een gematchte controlegroep bestaande uit ovulerende vrouwen van vergelijkbare leeftijd die op natuurlijke wijze zwanger werden in dezelfde periode.

Tijdens de studieperiode ondergingen 66 patiënten met FHA 82 behandelingen (14 van de 66 patiënten hadden meer dan één behandeling) en in totaal 212 cycli (pogingen tot ovulatie-inductie) met pulsatiele GnRH. Het levend geboortecijfer (LBR) per behandeling was 65,9%. Het ovulatiepercentage per cyclus was 96%, en monofolliculaire ovulatie werd waargenomen in 75% van de cycli. Het gemiddelde geboortegewicht van pasgeborenen (NBW) van patiënten met FHA was vergelijkbaar met dat van de controlegroep.

De auteurs concludeerden dat de bevindingen in deze studie het gebruik van de pulserende GnRH-pomp ondersteunen als de voorkeursoptie bij patiënten met FHA die zwanger willen worden, omdat het geassocieerd wordt met een hoog cumulatief aantal levendgeborenen en een laag percentage meervoudige zwangerschappen.

Lees hier meer over dit onderzoek op de website van de uitgever

Vind je het leuk wat je ziet? Deel met een vriend.